Borówki- moc antyoksydantów.
Zauważyliście, że na moim profilu Facebook  pojawiły się przekąski gdzie dość często pojawiały się borówki, jagody czy truskawki. Sezon na owoce jagodowe trwa a one są bardzo zdrowe. Zalecane są w diecie antynowotworowej czyli dla wszystkich. Borówki można dostać wszędzie. Borówki i jagody to nie tylko smakołyk dla naszego podniebienia, ale również mają magiczny wpływ na stężenie glukozy. Bogate w naturalny cukier owocowy -fruktozę sprawiają, że wystarczy niewiele owoców by osiągnąć słodki smak. Fruktoza sprzyja prawidłowemu stężeniu cukru we krwi. Antocyjanina , wspomaga produkcję insuliny, obniżając tym samym stężenie glukozy.

Borówki, należą do rekordzistów ponieważ mają wysoką zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych- 2400 na 100g. Wiecie , że jest to równowartość 5 porcji warzyw i owoców dziennie ?! Rekomendowana jest 1 szklanka owoców, 100 % soku lub 2 łyżeczki suszonej żurawiny.
Jak zatrzymać borówki na dłużej?

Robimy zapasy-mrozimy!

Idealnie sprawdzają się jako dodatek do śniadania, koktajli, ciast, deserów dla dużych i małych.

Otrzymujemy zdrowie i wakacyjne wspomnienia na talerzu.

Miłego dnia!