Lubię ciasta. Jak kawa to tylko z ciastkiem. Wiem mało dietetycznie, nie dajmy się zwariować.  Dlatego wolę sama zrobić coś i wiem co jest w środku, bez zbędnych spulchniaczy, aromatów, zamienników.

Często słyszę od Córy: Mamusiu zrobimy babeczki? I do dzieła.  Przepis jest dziecinnie prosty, szybki i smaczny- czyli tak jak lubię. Najczęściej są to babeczki bananowe, marchewkowe ostatnie szaleństwo : borówkowo- śliwkowo-bananowo- czekoladowe! Czysta improwizacja, ale wyszła przepysznie!

 

Muffiny bananowe:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • ½ szkl oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie bo banany są słodkie same w sobie
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub bezglutenowej żeby były bezglutenowe),
  • łyżeczka sody,
  • Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao

Zasada jest taka sama do wszystkich muffinek: mokre składniki z mokrymi suche z suchymi.

Banany rozgniatam widelcem, dodaje jajka i olej, miód i mieszam. W oddzielnej misce mieszam wszystkie suche składniki: mąkę, ksylitol, wiórki, sodę, bakalie.

Suche dodaje do mokrych i mieszam, a potem do piekarnika na 30 min 180 st. C.

I Gotowe !!!

Muffiny marchewkowe:

  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 jajka,
  • ½ szkl oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub innej ),
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kawałki pomarańczy,
  • Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao

Zasada taka jak wcześniej mokre składniki mieszam z mokrymi, suche z suchymi.  Do piekarnika na 30 min 180 st. C.

 

Muffiny borówkowo- czekoladowe:

  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • ½ szkl oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie bo banany są słodkie i powidła też,
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub innej ),
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • Łyżka powideł śliwkowych doda wilgotności
  • Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao

Zasada taka jak wcześniej mokre składniki mieszam z mokrymi, suche z suchymi. Do piekarnika na 30 min 180 st. C.

Muffiny czekoladowe  z fasoli (bezglutenowe)

  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao (3-4 łyżki)
  • Łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina mielonego imbiru Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao
  • Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao.

Fasolę trzeba odsączyć i  opłukać z zalewy. Razem z jajkami zblendować na gładką masę, dodać miód, sodę, przyprawy, Bakalie według uznania. Do piekarnika na 30 min 180 st. C.

Prawda, że proste! Szybko się je robi, a przede wszytkim są przepyszne!

Nadają się idealnie na piknik, do kawusi, a nawet zamiast urodzinowych cukierków do przedszkola (tylko uważajcie z orzechami bo dzieci mogą być uczulone).

To pomysły na słodko niebawem będzie coś bardziej wytrawnego.

Myślę , że Wasza wyobraźnia jest nieograniczona i znacie jakieś też pyszne i zdrowe przepisy na muffinki. Podzielicie się?

Miłego dnia!