Często słyszę od Córy: Mamusiu zrobimy babeczki? I do dzieła. Przepis jest dziecinnie prosty, szybki i smaczny- czyli tak jak lubię. Najczęściej są to babeczki bananowe, marchewkowe ostatnie szaleństwo : borówkowo- śliwkowo-bananowo- czekoladowe! Czysta improwizacja, ale wyszła przepysznie!
Muffiny bananowe:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- ½ szkl oleju rzepakowego,
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie bo banany są słodkie same w sobie
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub bezglutenowej żeby były bezglutenowe),
- łyżeczka sody,
- Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao
Zasada jest taka sama do wszystkich muffinek: mokre składniki z mokrymi suche z suchymi.
Banany rozgniatam widelcem, dodaje jajka i olej, miód i mieszam. W oddzielnej misce mieszam wszystkie suche składniki: mąkę, ksylitol, wiórki, sodę, bakalie.
Suche dodaje do mokrych i mieszam, a potem do piekarnika na 30 min 180 st. C.
I Gotowe !!!
Muffiny marchewkowe:
- 2 szklanki startej marchewki,
- 2 jajka,
- ½ szkl oleju rzepakowego,
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub innej ),
- łyżeczka sody,
- łyżeczka cynamonu,
- kawałki pomarańczy,
- Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao
Zasada taka jak wcześniej mokre składniki mieszam z mokrymi, suche z suchymi. Do piekarnika na 30 min 180 st. C.
Muffiny borówkowo- czekoladowe:
- 2 banany,
- 2 jajka,
- ½ szkl oleju rzepakowego,
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu- opcjonalnie bo banany są słodkie i powidła też,
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( lub innej ),
- łyżeczka sody,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- szklanka borówek amerykańskich,
- Łyżka powideł śliwkowych doda wilgotności
- Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao
Zasada taka jak wcześniej mokre składniki mieszam z mokrymi, suche z suchymi. Do piekarnika na 30 min 180 st. C.
Muffiny czekoladowe z fasoli (bezglutenowe)
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 2 łyżki ciemnego kakao (3-4 łyżki)
- Łyżka miodu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina mielonego imbiru Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao
- Bakalie do wyboru: orzechy, żurawiny, owoce goi, 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady 90% kakao.
Fasolę trzeba odsączyć i opłukać z zalewy. Razem z jajkami zblendować na gładką masę, dodać miód, sodę, przyprawy, Bakalie według uznania. Do piekarnika na 30 min 180 st. C.
Prawda, że proste! Szybko się je robi, a przede wszytkim są przepyszne!
Nadają się idealnie na piknik, do kawusi, a nawet zamiast urodzinowych cukierków do przedszkola (tylko uważajcie z orzechami bo dzieci mogą być uczulone).
To pomysły na słodko niebawem będzie coś bardziej wytrawnego.
Myślę , że Wasza wyobraźnia jest nieograniczona i znacie jakieś też pyszne i zdrowe przepisy na muffinki. Podzielicie się?
Miłego dnia!
Ja znam tylko przepis na te mniej fit-zdrowe babeczki, więc wypróbuję chętnie twoje pomysły! Dzięki!