Granat to owoc życia, wzmacnia i leczy. W lekko czerwonej skorupce jest od 400 do 700 rubinowych, lekko kwaśnych nasion.

Jest bogaty w witaminy A, C, B, E i substancje mineralne- żelazo, wapń, potas, jod, krzem.

Oto kilka powodów dlaczego warto jeść granaty.

1. Świetnie działa na serce- reguluje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi oraz redukuje zwapnienia w naczyniach krwionośnych.
2. Uwaga panowie!-granat zwiększa poziom testosteronu i podnosi potencję.
3. Bogactwo witaminy C (9 mg w 1 sztuce owocu)- wymiata z organizmu wolne rodniki przez co pozwala zachować  młodość i działa przeciwnowotworowo. Zawiera 3 razy więcej substancji przeciwutleniających niż zielona herbata czy czerwone wino.
4. Powinien być niezbędny w diecie osób cierpiących na reamatoidalne zapalenie stawów gdyż poprawia kondycję ścięgien gdyż  wspomaga wytwarzanie kolagenu
5. Nasiona granatu łagodzą objawy menopauzy i PSM.
6. Wspomagają układ odpornościowy i wzmacniają organizm w trakcie odchudzania.

A poza tym  dobrze smakują 🙂
Niestety trzeba do nich podejść z umiarem ponieważ mogą utrudniać wchłanianie leków ( obniżających poziom cholesterolu i leków onkologicznych). Osoby z niskim ciśnieniem krwi, nadkwaśnością czy chorobą wrzodowa powinny jeść je z bardzo okazjonalnie.

1 sztuka granatu zawiera:
70 kcal, 3 g błonnika, 9 mg wit. C