Jabłko!

Każdy zna nasze polskie zdrowe jabłko. Polska jest drugim na świecie producentem tego owocu. Akcja lekko polityczna „Na złość P. zjedz jabłko”  przyczyniła się  do wzrostu poziomu spożycia jabłek dużo bardziej  niż akcje promocji zdrowia. No cóż taki mamy klimat. Prawdą jest, że jabłka trzeba i warto jeść.

8   powodów dlaczego warto jeść jabłka

1.Oczyszczają.

W skórce jabłka znajdują się pektyny, które potrafią oczyszczać nasz organizm z substancji trujących – ważne argument dla palaczy i  mieszkańców zanieczyszczonych miast. Pektyny „posprzątają” nasz organizm, zneutralizują toksyczne substancje.

2.Chronią nasze serce.

Badania pokazują, że  codziennie spożycie 1-2 szt. jabłka obniżają poziom cholesterolu LDL przez co chronią przed zawałem i miażdżycą.  Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze i flawonoidy zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

3.Wzmacniają odporność.

Jabłka zawierają wiele witamin w tym najważniejszą jest witamina C ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Należy jeść jabłka ze skórką ponieważ to pod nią jest najwięcej witaminy C.

4.Odkwaszają organizm.

Są źródłem zasadowych soli mineralnych,  potasu  oraz żelaza. Zmniejszają obrzęk nóg, poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie i układ nerwowy.

5. Pomagają zachować młodość.

Jabłka są źródłem antyoksydantów- witamin A i C, polifenoli przez co wpływają na redukcję poziomu wolnych rodników  zabezpieczając przed starzeniem się komórek.

6. Są niskokaloryczne i pomagają schudnąć J

100g jabłka dostarcza tylko  50kcal. Dzięki pektynom, które wypełniają żołądek i hamują apetyt

7. Dobrze działają na brzuszek

W jabłku błonnika jest sporo (2 g w 100 gramach produktu)  a pektyny z jabłek  regulują perystaltykę jelit  oraz zapobiegają zaparciom, usprawniają proces trawienia.

8. Wzmacniają zęby i dziąsła

Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy a gryzienie twardych owoców jest korzystne masuję dziąsła.