Zielony groszek to źródło witamin – A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy, minerałów -wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.
Zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, a zawarty w nim kwas nikotynowy pomaga w redukcji cholesterolu. Luteina  w zielonym groszku  ma znaczny udział w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą. Oprócz tego wzmacnia śledzionę, trzustkę i żołądek. Stosowany jest w wypadku obrzęków, zaparć, skurczów i wykwitów skórnych.

Składniki:
•    Cebula,
•    2 łyżki oliwy,
•    2 marchewki,
•    Pietruszka
•    Por,
•    Seler,
•    Listek laurowy,
•    Pestki słonecznika,
•    Natka pietruszki

Bulion  warzywny- 2 marchewki, 1 mała pietruszka, 5 cm pora, kawałek selera, listek laurowy, 2 szklanki wody- gotować 20 min. Na oliwie w garnuszku poddusić skrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku. Połączyć podduszoną cebulę i czosnek z bulionem. Dodać 500 g mrożonego groszku . Gotować aż groszek zmięknie. Wyjąć listek laurowy i całość zblenderować. Dosmakować solą i pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami słonecznika i łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!
peas-in-a-pod-746457-m