Jestem mięsożercą.
Niestety na rynku dostępne wędliny i wyroby zawierają czasami więcej soi i wody niż mięsa.Dlatego postanowiłam sama przygotowywać schabik, który świetnie nadaje się na ciepło jak i na zimno ( np:. na kanapki). Jest to danie trochę dla leniwych, ale cierpliwych.
Składniki:
- schab bez kości,
- śliwki suszone, morele suszone
- sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka ostra, oregano
- łyżka oleju
Wykonanie:
- długim nożem robię dziurę w mięsie i wciskam śliwki i morele
- schab posypuje solą i pieprzem, oliwę mieszam z rozmarynem majerankiem, papryką ostrą, oregano i nacieram mięso z każdej strony.
- odstawiam tak przygotowane mięso do lodówki na 2 h.
- w naczyniu żaroodpornym, bądź w rękawie piekę mięso ( 1kg-1 h) w temperaturze 180-200 C.
Smacznego 🙂
NAJNOWSZE KOMENTARZE