Jestem mięsożercą.

Niestety na rynku dostępne wędliny i wyroby zawierają czasami więcej soi i wody niż mięsa.Dlatego postanowiłam sama przygotowywać schabik, który świetnie nadaje się na ciepło jak i na zimno ( np:. na kanapki). Jest to danie trochę dla leniwych, ale cierpliwych.

Składniki:

  • schab bez kości,
  • śliwki suszone, morele suszone
  • sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka ostra, oregano
  • łyżka oleju

Wykonanie:

  • długim nożem robię dziurę w mięsie i wciskam śliwki i morele
  • schab posypuje solą i pieprzem, oliwę mieszam z rozmarynem majerankiem, papryką ostrą, oregano i nacieram mięso z każdej strony.
  • odstawiam tak przygotowane mięso do lodówki na 2 h.
  • w naczyniu żaroodpornym, bądź w rękawie  piekę mięso ( 1kg-1 h)  w temperaturze 180-200 C.

Smacznego 🙂