Uwielbiam zupy, a pomidorowa to ulubiona zupa moich dzieci.

Pyszne pomidory są teraz dostępne wszędzie. Szybka, aromatyczna zupa pomidorowa z bazylią i czosnkiem.

Zupę krem z pomidorów (tutaj pomidory z Janowa) robię na dwa sposoby:

1. Do garnka na łyżkę oleju rzepakowego wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek- mieszam , żeby nie przypalić. Zalewam warzywnym lub mięsnym bulionem ok 1 litr. Teraz najbardziej pracochłonna czynność- pomidory trzeba obrać ze skórki. Wkładam je do miski i zalewam wrzątkiem- skórka później bez problemu schodzi. Pomidory bez skórki kroję i wrzucam do bulionu. Gotuję ok 15 min. Dodaję sporą garść listków bazylii. Później wszystko blenduję.

Szybkie i proste, a przede wszystkim pyszne.

2. Gotuje bulion warzywny- marchew, por, seler, pietruszka.

Do garnka wrzucam obrane pomidory. Wszystko zagotowuję ok 15 min, a później blenduję z czosnkiem i bazylią.

Sól, pieprz według uznania każdy doprawia sam. Uważam, że moje dzieci są za małe, żeby jadły ostro doprawione dania, a tym bardziej przesolone.

Danie idealne na pochmurny zimny dzień.

Zupa świetna z grzankami, makaronem lub amarantusem.

Warto zrobić trochę więcej bo następnego dnia smakuję najlepiej 🙂

Miłego dnia!