Owoce sezonowe to zdrowa, dietetyczna i pyszna rozkosz. Dodatek truskawek, jagód, malin nawet najprostszy posiłek zamienią w ucztę.
Jedzmy je, bo za chwilę pozostanie po nich tylko słodkie wspomnienie.
Dziś kupiłam truskawki – owoc, który najbardziej kojarzy mi się ze słońcem wiosną, wakacjami. Świetnie smakują, wyglądają i działają.
Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna. Zawarte w niej pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną, poprawiają tez przemianę materii, a witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. Truskawki są bogate w wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Spalają tłuszcze przez co posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Zawierają enzym odpowiedzialny za rozkład białek- bromelinę. Stanowią dobre źródło żelaza chroniąc przed anemią i wzmacniając odporność. Zaleca się spożywanie truskawek w schorzeniach nerek, wątroby, nerek. Obniżają kwasowość moczu wobec tego są sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze. Należy zwrócić uwagę na fakt, że truskawki (także cebula i czosnek) zawierają fitocydy- związki o właściwościach bakteriobójczych.
Zdrowotne właściwości truskawki już nasze babcie wykorzystywały. Napary z liści truskawek stosowały przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii, a medycyna oficjalna potwierdziła rzeczywiste działanie tych specyfików. Rozgniecione owoce wykorzystuje się przeciw wągrom, piegom, plamom. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach. Truskawki wykorzystać można także jako środek kosmetyczny. Działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Truskawka to idealny owoc do maseczek domowej roboty. Dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry.
No i najważniejsze, truskawki mają taki niebiański smak, że chyba każdy kto o nich pomyśli uśmiecha się w duchu. Jak byłam mała to z Mamą robiłyśmy „dzień truskawkowy” i od rana do wieczora jadłyśmy truskawki w każdej możliwej postaci 🙂 Były kanapki z truskawkami, naleśniki z truskawkami, jogurt z truskawkami, kluski z truskawkami z naszej działeczki. Było PYSZNIE 🙂
Wobec tego zrobiłam dziś omlety z truskawkami i ciasto 🙂 .
Bo ważne jest żeby smakować nie spożywać :p
Składnik |
Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) | 32 kcal / 134 kJ |
Białko | 0,67 g |
Tłuszcz ogółem | 6,07 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,015 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,043 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,155 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,065 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,090 g |
Węglowodany | 7,68 g |
Błonnik pokarmowy | 2 g |
Witamina A | 12 I.U. |
Witamina D | 0 µg |
Witamina E | 0,29 mg |
Witamina K | 2,2 µg |
Witamina C | 58,8 mg |
Witamina B1 | 0,024 mg |
Witamina B2 | 0,022 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,386 mg |
Witamina B6 | 0,047 mg |
Kwas foliowy | 24 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,125 mg |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 0,41 mg |
Magnez | 13 mg |
Fosfor | 24 mg |
Potas | 153 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,14 mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,39 mg |
Selen | 0,4 µg |
Fluor | 4,4 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 12 mg |
100 g truskawek zaspokaja 84% zapotrzebowania dziennego na witaminę C 😀
NAJNOWSZE KOMENTARZE