W poprzednim wpisie pisałam o obiedzie bezglutenowym.
Wiecie już, że lubię ciasta więc obowiązkowo musiał być deser w wersji bezglutenowej.
Na Wielkanoc robiłam już takie i wyszło pysznie.
Przepis jest na prawdę prosty. Ciasto to zrobiłam z asystą 20 miesięcznego Synka od A do Z. I dało się!
Jedną ręką dodawałam składniki, drugą razem z nim blendowałam.
Szybki i prosty przepis.
Składniki:
- -3 puszki czerwonej fasoli
- -2 jajka
- -2 banany
- – słodziwo (miód, ksylitol)- nie koniecznie
- – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- -3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- -3 łyżki kakao
1. Wyjąć z puszki fasolę i opłukać, odsączyć
2. Zblendować fasolę na gładką masę , z jajkami, olejem, bananami, słodziwem, sodą oczyszczoną , kakao.
3. Dodałam świeże maliny i mrożone borówki i wymieszałam łyżką.
4. Wylałam na tartownicę i wstawiłam do piekarnika na 45 min 180 st.C.
Udekorowałam cukrem pudrem i świeżymi malinami.
Jak zwykle dałam za mało słodziwa, a banany nie dały wystarczającej słodyczy.
Udało mi się jednak to obejść- zrobiłam mus z mrożonych truskawek i reszty malin. Owoce włożyłam do rondelka na mały ogień dodałam 3 łyżki wody i zagotowałam. Wszystko zblendowałam.
Wyszło bardzo smacznie!
Robiłam ostatnio także wersję z żurawiną 🙂
NAJNOWSZE KOMENTARZE