Nie jestem ortoreksyjna pod żadnym względem. Do niedawana byłam pewna, że moje dzieci nie będą jadły parówek. I długo się udało. Jeżeli chodzi o modne diety bezglutenowe ( bo teraz tak modnie być na bezglutenowej) uważam, że jeżeli nie ma wskazań  (celiakia lub potwierdzona badaniami nietolerancja glutenu) nie trzeba, a nawet całkowicie nie powinno się rezygnować z glutenu.  Oczywiste jest, że osoby chudną  jak rezygnują z ciasteczek,  bułeczek, makaronów. Ważne jest też, że ludzie też po prostu zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą co oczywiście  jest  na plus.

Jaka to jest dieta bezglutenowa?

Tak najprościej to eliminująca białko- gluten, który jest obecny w takich zbożach jak: pszenica (orkisz to odmiana pszenicy), żyto, owies czy jęczmień.  Należy także sprawdzać czy na produktach napisane jest-produkt bezglutenowy, ponieważ w technologii produkcji używane są składniki z glutenem np., błonnik pszenny.

Jak trafi  Ci się gość, który nie jada glutenu przedstawiam przykładowe dania.

Na obiedzie miałam gości ze stwierdzoną celiakią. Było dla mnie ważne, żeby nie czuli się źle, że wszyscy jedzą, a oni nie mogą. Więc przygotowałam posiłek bezglutenowy dla wszystkich. Bezglutenowo to nie oznacza, że niesmacznie.

Na początek były zapiekane papryka i cukinia faszerowane kaszą jaglaną,  kurczakiem z kurkumą, pomidorami i cebulką z dużą ilością natki pietruszki.

Zupa krem z kalafiora.

Była też pieczona w pomarańczach pierś indyka.

 

Sałatka z rukolą , pomidorem i papryką, serem camember , gruszką z nerkowcami i pestkami słonecznika.

 

Jako dodatek węglowodanowy były: kasza gryczana, ryż brązowy i kasza jaglana.

 

Na deser było ciasto czekoladowe z fasoli z malinami i borówkami – asystował mój 20 msc. Syn. Była też bezglutenowa wersja muffinów i chlebka bananowego z mąką ryżową- asysta 4 letniej Córy.

Było pysznie !

Przepisy na ciasta bezglutenowe znajdziecie niebawem na blogu.

A Wy jakie macie ulubione dania bezglutenowe?

Podzielcie się ciekawym przepisem.

Miłego dnia!