Gdy dynia pojawia się na moim talerzu to już czuć oddech jesieni.
Na deszczowe, zimne dni ciepła zupa jest jak znalazł. Szybka, prosta i zdrowa- tak jak lubię.
-2 Cebule, 3 ząbki czosnku kroje w kostkę i wrzucam do garnka na rozgrzany olej rzepakowy i lekko podsmażam.
-Pokrojoną w kostkę dynię dorzucam i mieszam chwilę. Dolewam 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie akurat z królika). Gotuję ok 20 min.
-Dodaję: KURKUMĘ,sól, pieprz, świeżo tarty imbir lub mielony. Dodaję puszkę mleka kokosowego. Zagotowuję, blenduję i gotowe!
Smakuje pysznie z amarantusem, jogurtem naturalnym, granatem, pestkami dyni słonecznika, kolendrą, serem fetą, lazurem, camamberem- wszystko zależy od Waszej fantazji.
A do ugotowania tej zupy namówiła mnie Córa. Pomagała przy krojeniu dyni i miała super frajde przy tym. Żeby wzbogacić porcję dzieci w białko zblendowałam z mięsem z bulionu- taki sprytny sposób.
Miłego dnia!
NAJNOWSZE KOMENTARZE