Upały dają się we znaki. Nie mam ochoty na ciężkie dania, raczej na lekkie pożywne przekąski.
O tej porze roku moim faworytem jest cukinia. Smak warzywnego lecza, kojarzy mi się z wakacjami u Cioci 🙂 Dziś mam już nowe sposoby na to warzywo. Przepisy takie jak lubię –smaczne,szybkie, proste.
1. Zapiekana cukinia z farszem.
Gdy sezon cukiniowy w pełni i już są dorodne okazy, często gości na naszym talerzu zapiekana cukinia faszerowana. Cukinie kroję wzdłużna pół , łyżką wyjmuje nasiona, Dzielę na 4 ćwiartki żeby powstały łódeczki, lekko solę, później wypełniam farszem i zapiekam ok 40 min w temperaturze 180st.C.
Łódeczki można wypełnić sosem bologneze ( wersja dla mięsożerców), ale również kaszą jaglaną z warzywami. Torebkę kaszy przelewam wrzątkiem, potem gotuję 15 min w lekko osolonej wodzie. Na patelni przysmażam cebulę, paprykę, pomidory i startą na grubych oczkach marchewkę –wszystko podlewam wodą i duszę ok 10 min. Mieszam z kaszą jaglaną. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku obowiązkowo KURKUMĘ (superfood o tym tu… )Nadziewam łódeczki (8 ćwiartek) , posypuję serem feta. I do pieca. Polecam zrobić jednorazowo co najmniej 2 cukinie i mieć gotowy posiłek na dwa dni.
2. Spaghetti z cukinią.
Sos do makaronu/kaszy: na patelni przysmażam cebulę, paprykę i startą na grubych oczkach marchewkę –wszystko podlewam wodą i duszę ok 10 min. Dodaje pokrojoną w kostkę cukinie,2 łyżki śmietany 12 % i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i kurkumą i dusze ok 10-15min. Podaję z makaronem lub kaszą.
3. Placki z cukinii.
Trzy małe cukinie ścieram na dużych oczkach, dodaje posiekaną cebulę, natkę pietruszki, paprykę, marchewkę. Dodaję jajko ( najlepiej od szczęśliwych kurek mających kontakt z ziemią, trawą i słońcem). Dodaję mąkę –wersja bezglutenowa np.: kukurydzianą. Wszystko mieszam, doprawiam i na patelnię. Z tym daniem jest problem taki, ze cukinia puszcza sok i ciasto staje się rzadkie przez co placki nie chcą się scalać, więc trzeba pokombinować z ilością mąki. Pysznie smakują na ciepło i zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego i natki pietruszki.
4. Cukinia w cieście naleśnikowym.
Naleśniki goszczą u nas często, więc gdy mam ciasto naleśnikowe i cukinię jednocześnie wykorzystuję to i pokrojoną w plastry cukinie zamaczam w cieście i na patelnię. Podaję z warzywami i jogurtem naturalnym jako super przekąskę.
I teraz każdy może pomyśleć: wszystko smażone. Pamiętajcie żeby używać niewielkiej ilości oleju rzepakowego do smażenia lub zaopatrzyć się w patelnię na której nie używa się tłuszczu.
Smacznego 🙂
NAJNOWSZE KOMENTARZE