Rzeżucha kojarzy mi się z wiosną i świętami Wielkanocnymi.
Rzeżucha inaczej pieprzyca jest bogactwem zdrowia i witalności. Dostarcza cennych witamin: A, B1, B2, C, E, K, PP i składników mineralnych tj:. żelazo, kwas foliowy, wapń, łatwo przyswajalny jod, siarkę, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor.
Ta bomba zdrowia buduje odporność, a dzięki zawartej wysokiej dawce jodu bierze udział w profilaktyce chorób tarczycy oraz zwiększa tempo przemiany materii. Wspomaga pracę trzustki, a siarka zawarta w kiełkach rzeżuchy wzmacnia skórę,włosy i paznokcie. Świetnie działa w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry. Dostarcza wapnia tyle co mleko (120 mg w 100g) i razem z witaminą K chroni nasz organizm przed osteoporozą. Duża dawka witaminy C (60 mg w 100g) chroni przed działaniem wolnych rodników. Chrom stabilizuje poziom cukru we krwi co jest istotne dla cukrzyków. Działa moczopędnie i w przypadku chorób nerek nie jest wskazane jej spożywanie.
Jak wyhodować rzeżuchę?
Nasionka sadzimy w kiełkownicy lub na zwilżonej ligninie, wacie.
Naczynie ustawiamy w nasłonecznionym miejscu mieszkania, np. na parapecie.
Codziennie podlewamy nasiona.
Po tygodniu kiełki nadają się do spożycia najlepiej ścinać je nożyczkami i zajadamy na kanapkach, w sałatkach, zupach.
Jeżeli kiełki zakwitną nabierają niesmacznego gorzkiego smaku.
NAJNOWSZE KOMENTARZE