Kiwi zwane jest przez Chińczyków gęsią jagodą a Nowozelandczycy nazwali je na cześć ptaka, którego upierzenie dziwnie przypominało włochatą skórkę owocu. Jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal. Pysznie smakuje jako przekąska w ciągu dnia lub dodatek do sałatek.
Co zawiera owoc kiwi?
Witamina C- wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji. Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego na kwas askorbinowy. Witamina K i wapń– dobrze wpływa na kondycje kości i układ krążenia. Niska gęstość kości i zwiększone ryzyko złamań ma związek z ich niedoborem. Potas– zapobiega zmęczeniu i osłabieniu, nadmiernej senności i apatii, a kiwi zawiera go prawie tyle samo co banan. Witamina E– świetnie działa również na cerę i zapobiega starzeniu się skóry. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników oraz wspomaga regeneracje już tych uszkodzonych. Jako najważniejszy przeciwutleniacz działa przeciwnowotworowo, a badania wskazują, że obecność glutationu zapobiega mutacji genów. Miedź i kwas foliowy bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, pobudza procesy krwiotwórcze, zapobiegając przed anemią. Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu. Inozytol– obecny w kiwi może pomóc w leczeniu depresji. A znajdująca się serotonina czyli hormonu szczęścia ma właściwości antydepresyjne. Błonnik– pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także spowalnia tempo wydzielania insuliny i chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi co jest ważne w cukrzycy.
A jak rośnie kiwi?
Właśnie tak 🙂
NAJNOWSZE KOMENTARZE