Jeśli chcemy być pełni energii, w formie i być w dobrym nastroju warto wsłuchać się w nasz organizm. Od stosowania rygorystycznych, często dziwnych diet lepszy jest szacunek do swojego ciała. Oto kilka wartych do zastosowania rad. Od dziś!
- Nasz organizm nie lubi głodować. Najbardziej lubi 5 posiłków dziennie, w odpowiednich odstępach czasu (3-4h). Musimy dać mu też czas na strawienie tego co zjedliśmy więc nie podjadamy. Jemy 3 większe posiłki i 2 mniejsze. Ciągłe podjadanie nie pozwala odpocząć naszemu układowi trawiennemu, przez co możemy czuć się zmęczeni. Zdrowiej jest gdy zdążymy zgłodnieć.
- Nasze ciało lubi gdy zjemy chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Ja jestem fanką zup, które pozwalają na rozgrzanie organizmu, a także spełniają mega ważną funkcję-nawadniają. Warto także zjeść na kolację coś ciepłego ( kaszę, leczo). Jesienno-zimową porą gorące śniadanie pozwoli na złapanie energii na cały dzień.
- Surowe warzywa i owoce. Witaminy, składniki mineralne, błonnik !
- Bez wody nie ma życia. Cały organizm działa z wykorzystaniem wody, gasi pragnienie, dostarcza elektrolity.
- Odkładamy na bok tłuszcze nasycone odzwierzęce, których nasz organizm nie potrzebuje. Uwielbia za to olej np.: rzepakowy (oliwa północy). Tłuszcze dodawane do ciastek, pieczywa, słodyczy mogą powodować rozszczelnienie komórek błony śluzowej jelit, pozwalając toksynom dostawać się do krwiobiegu.
- Nasze ciało nie potrzebuje mięsa. Ryby i rośliny strączkowe w dobrze zbilansowanej diecie mogą zastąpić potrzebną ilość białka. Kwasy omega 3 zawarte w rybach działają dobrze „na wszystko” 😛
- Lubimy jak najbardziej naturalne produkty. Warto wobec tego używać naturalnych przypraw zamiast kostek rosołowych czy mieszanek wzmacniających smak. Zawarty w nich glutaminian sodu pobudza łaknienie, przez co jemy więcej.
- Soki świeżo wyciskane to skarbnica witamin i składników mineralnych, których w sokach z kartonu wyprodukowanych z koncentratu jest niewiele.
- Słodycze nie są nam potrzebne! Dieta powinna być bogata w węglowodany złożone ( makaron razowy, ryż brązowy, pieczywo ciemne) aby zaspokoić zapotrzebowanie na węglowodany. Cukry proste i ich duża dawka dostarczona ze słodyczy powoduje nadmiar glukozy we krwi, co może prowadzić do cukrzycy typu 2.
- Ważne jest również oprócz tego co jemy, jak jemy. Organizm uwielbia gdy mamy czas na delektowanie się każdym kęsem, na spokojne spożywanie posiłku. Istotne jest również, aby wsłuchać się w głos ciała i jego reakcje na dany produkt.
- Długie, zdrowe życie –> Dieta + Aktywność fizyczna 😎
NAJNOWSZE KOMENTARZE