Jeśli chcemy być pełni energii,  w formie i być w dobrym nastroju warto wsłuchać się w nasz organizm. Od stosowania rygorystycznych, często dziwnych diet lepszy jest szacunek do swojego ciała. Oto kilka wartych do zastosowania rad. Od dziś!

  • Nasz organizm nie lubi głodować. Najbardziej lubi 5 posiłków dziennie, w odpowiednich odstępach czasu (3-4h). Musimy dać mu też czas na strawienie tego co zjedliśmy więc nie podjadamy. Jemy 3 większe posiłki i 2 mniejsze.  Ciągłe podjadanie  nie pozwala odpocząć naszemu układowi trawiennemu, przez co możemy czuć się zmęczeni. Zdrowiej jest gdy zdążymy zgłodnieć.
  •  Nasze ciało lubi gdy zjemy chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Ja jestem fanką zup,  które pozwalają na rozgrzanie organizmu, a także spełniają mega ważną funkcję-nawadniają. Warto także zjeść na kolację coś ciepłego ( kaszę, leczo). Jesienno-zimową porą gorące śniadanie pozwoli na złapanie energii na cały dzień.
  •  Surowe warzywa i owoce. Witaminy, składniki mineralne, błonnik !
  • Bez wody nie ma życia. Cały organizm działa z wykorzystaniem wody, gasi pragnienie, dostarcza elektrolity.
  • Odkładamy na bok tłuszcze nasycone odzwierzęce, których nasz organizm nie potrzebuje. Uwielbia za to olej np.: rzepakowy (oliwa północy).  Tłuszcze dodawane  do ciastek, pieczywa, słodyczy mogą powodować rozszczelnienie komórek błony śluzowej jelit, pozwalając toksynom dostawać się do krwiobiegu.
  • Nasze ciało nie potrzebuje mięsa. Ryby i rośliny strączkowe w dobrze zbilansowanej diecie mogą zastąpić potrzebną ilość białka. Kwasy omega 3 zawarte w rybach działają dobrze „na wszystko” 😛
  •  Lubimy jak najbardziej naturalne produkty. Warto wobec tego używać naturalnych przypraw zamiast kostek rosołowych czy mieszanek wzmacniających smak. Zawarty w nich glutaminian sodu pobudza łaknienie, przez co jemy więcej.
  •  Soki świeżo wyciskane to skarbnica witamin i składników mineralnych, których w sokach z kartonu wyprodukowanych z koncentratu jest niewiele.
  •  Słodycze nie są nam potrzebne! Dieta powinna być bogata w węglowodany złożone ( makaron razowy, ryż brązowy, pieczywo ciemne) aby  zaspokoić zapotrzebowanie na węglowodany.  Cukry proste i ich duża dawka dostarczona ze słodyczy powoduje nadmiar glukozy we krwi,    co może prowadzić do cukrzycy typu 2.
  •  Ważne jest również oprócz tego co jemy, jak jemy. Organizm uwielbia gdy mamy czas na delektowanie się każdym kęsem, na spokojne spożywanie posiłku. Istotne jest również, aby wsłuchać się w głos ciała i jego reakcje na dany produkt.
  • Długie, zdrowe życie –> Dieta + Aktywność fizyczna 😎