Jesień to moja ulubiona pora roku. Zbliża się wielkimi słonecznymi krokami. Drzewa ubierają się w kolorowe liście, kasztany wyglądają spod zżółkłych liści. Lubię spacery po parku i łapanie ostatnich tak intensywnych promieni słońca. Niestety niedługo aura może się zmienić, będzie deszczowo i przygnębiająco, a co gorsza w koło wszyscy chorzy. Na ten czas trzeba się przygotować i przetrwać pięknej białej jesieni.  Żeby nie dać się przeziębieniu warto zmobilizować swój układ odpornościowy. Na jednej z ostatnich konferencji dowiedziałam się, że 70% odporności znajduje się w jelitach (jelito cienkie-200 m2 , skóra 2 m2 ). Wobec tego robiąc zakupy  warto wrzucić do koszyka takie produkty jak:

  • zielone warzywa liściaste, brokuły,
  • bogate w cynk orzechy, nasiona, otręby, kaszę jęczmienną, zarodki pszenicy,
  • bogate w witaminę C – owoce cytrusowe, dostępne jeszcze świeże owoce jagodowe (maliny, jagody, borówki amerykańskie), czerwona papryka, soki z czarnej porzeczki, natka pietruszki,
  • bogate w witaminę A marchewka, dynia, kabaczek, cukinia, szpinak, buraki, mango, melon i oczywiście pomidory, które teraz są dostępne i o tej porze roku są najsmaczniejsze,
  • bogate w witaminy z grupy B produkty pełnoziarniste, orzechy nasiona, soczewicę.
  • bogate w witaminę E awokado, pestki słonecznika, muesli, ciecierzyca, migdały
  • bogate w selen orzechy brazylijskie i włoskie, ryby: miecznik, dorsz, sola,
  • bogate w przeciwutleniacze: czosnek, tymianek, cebula, imbir, zielona i czarna herbata, kurkuma.

 

Na jesienne nostalgiczne wieczory z książką świetnie działa herbata z miodem i z cytryną, sokiem malinowym. Należy jednak pamiętać, ze miód traci swoje cudne właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej  40C.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA