Co to jest 7 U ?
Znany profesor Stanisław Berger, aby prawidłowo się odżywiać i dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne wartości odżywcze skonstruował zasady prawidłowego żywienia i skumulował je w  ” 7 U” .
1 U – UROZMAICENIE
Jedzmy produkty ze wszystkich grup żywnościowych możliwie w każdym posiłku, czyli: produkty zbożowe, mięso, drób, warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze. Zapewniamy wtedy dostarczenie organizmowi wszystkich składników pokarmowych, a tym samym zapobiegamy chorobom.

2 U – UMIARKOWANIE
Każdy powinien jeść według swoich potrzeb, a dobrym wskaźnikiem jest utrzymanie właściwej masy ciała. Jeżeli obserwujemy, że tyjemy, to znaczy, że jemy za dużo, a jeżeli chudniemy, to znaczy, że jemy za mało w stosunku do naszych potrzeb.

3 U – UREGULOWANIE
Powinniśmy starać się, aby częstość, wielkość i jakość posiłków była w miarę stała. Regularne odżywianie się o stałych porach pozwala na stałe dostarczanie energii naszemu organizmowi oraz pozwala na lepsze kontrolowanie uczucia głodu i zapobiega przejadaniu się.

4 U – UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW
Pamiętajmy, że nawet najzdrowsze warzywa gotowane godzinami, tracą witaminy i sole mineralne, a najchudsze mięso stanie się bombą kaloryczną, gdy będzie panierowane i smażone w dużej ilości tłuszczu.

5 U – UPRAWIANIE SPORTU
Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna jest zalecana wszystkim, bez względu na schorzenia. Nie muszą to być biegi przełajowe, ale przynajmniej codzienny spacer. Osoby otyłe, ale aktywne fizycznie są zdrowsze i mają mniejsze ryzyko chorób niż osoby tak samo otyłe, a nawet szczuplejsze, ale prowadzące siedzący tryb życia. Ruch pozwala również zachować albo uzyskać prawidłową sylwetkę.

6 U – UNIKANIE NADMIARU
Zalecenie to nie mówi, że trzeba absolutnie wykluczyć z diety tłuszcze, cukier, sól, alkohol, ale, że należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Tłuszcze muszą się znaleźć w diecie, ale powinny być to tłuszcze pochodzenia roślinnego. Spożywanie niewielkich ilości słodyczy w ciągu tygodnia nie budzi zastrzeżeń, ale objadanie się nimi codziennie z pewnością doprowadzi do szeregu chorób. Sól polepsza smak potraw, ale jej nadmiar jest szkodliwy. Często nadmierne solenie wynika z przyzwyczajenia do słonego smaku. Alkohol spożywany w ilościach umiarkowanych ma nawet korzystne działanie na organizm, ale jego nadmiar rujnuje zdrowie.

7 U – UŚMIECHNIJ SIĘ
Pogoda życia, życzliwość w stosunku do siebie i innych oraz umiejętność cieszenia się z rzeczy nawet niewielkich bardzo pomaga w zachowaniu zdrowia przez całe życie.

 

Kilka prostych zasad, które mogą odmienić nasze życie   😀

 

A to ja z Profesorem Stanisławem Bergerem na II Narodowej Konferencji Żywieniowej w Warszawie (styczeń, 2017r.)

16296105_1220613841321707_125091163_n